Je eigen stijl icoon worden

Gepubliceerd op 6 mei 2024 om 15:23

Een stijl kopiëren, het is zo makkelijk. ¨Dat ziet er leuk uit bij de verkoopster aan, ik neem het mee. ¨*scrollt door Instagram* ¨Wat zij heeft, dat wil ik ook¨. En zo brokkelt ons creatieve brein steeds meer een stukje af.

afbeelding via ELLE

We kopiëren, omdat dingen lijken te werken. Of het nu over dagelijkse dingen gaat of in dit geval een kledingstijl. En ik zeg lijken, want het werkt voor de persoon bij wie je het ziet. Dat gaat niet persé over een andere maat hebben, lengte, blond of bruin haar, dat gaat over hoe de persoon het heeft toegeëigend. En, om er nog een stukje psychologischer op in te gaan, in welke setting zie je het en hoe staat je eigen pet op dat moment?

In de winkel kan de verkoopster je een kop koffie aanbieden, er staat fijne muziek op, het is er gezellig druk en je voelt je er thuis. Online staat jouw favoriete Instagrammer full in the glam op de foto in een hip deel van Amsterdam of in de straten van Barcelona, casual een coffee-to-go weg te tikken. Simpelweg werkt het brein dan zo dat als je het item koopt, je de stijl en sfeer eromheen cadeau krijgt. 

I´ve got news for you : een stijl koop je niet. Een stijl heb je. Een stijl creëer je. En dat kan je echt heel goed zelf.

Het stukje kopiëren, trends letterlijk overnemen, je identificeren aan iemand anders kunnen het gevolg van : je stijl niet weten, een niet geordende kledingkast, onzekerheid.  Ik heb voor jou de tips!


Hoe begin je?

- maak een moodboard voor jezelf : op papier heeft altijd mijn voorkeur. Deze kan je uiteindelijk in je kledingkast leggen en is voor altijd een tool om op terug te vallen. Op je moodboard staat alles, ja alles, wat je tof vindt. Kleuren -en kleurencombinaties, sfeerbeelden, teksten, woorden outfits, trends, een bepaalde setting, een land, you name it. Ook kan je een pinterest account maken met een gepersonaliseerd bord waarin je outfits opslaat, bijvoorbeeld die van je favoriete instagrammer. 

- je kledingkast opruimen : één van de dingen waar ik altijd mee begin als ik bij iemand thuis ga stylen. Je mag me altijd bellen, zelf doen is ook fijn. In welke kledingstukken voel jij je nu echt fijn, mooi en krachtig? Gebruik eventueel je moodboard ter versterking. Alles wat er buiten valt leg je niet meer terug in je kast. 

- proberen, dragen, durven : maak nieuwe combinaties met de stapel kleding waar je blij van wordt. Probeer ze aan, voeg accessoires toe en maak een foto. Dit is het begin van je eigen stijl-dagboek. Items die je niet hebt en wel wilt toevoegen zet je op een lijstje om zo jouw stijl compleet te maken.


Kopiëren is makkelijk, je eigen stijlicoon worden is leuker. Want zeg nou zelf : als iedereen er anders uitziet, is de wereld toch nog mooier? 


´kijk niet om je heen, kijk in je kledingkast.´

- Sharon, zijenstijl


Wil je meer weten over je kledingkast reorganiseren, je eigen stijl vinden (of finetunen) of nieuwe combinaties maken met je huidige garderobe? Vraag dan vrijblijvend informatie aan.